De leeuwen uit ARTIS gaan toch niet naar Frankrijk. Het park dat de dieren zou overnemen, heeft zich teruggetrokken. Dat betekent dat de leeuwen voorlopig in de Amsterdamse dierentuin blijven.

"Helaas blijkt het verblijf, ondanks eerdere informatie en afspraken, niet beschikbaar", zegt ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius donderdag.

"Het Franse park heeft hiervoor excuses aangeboden. Desondanks zijn we verbijsterd hierover, we moeten ons nu opnieuw op de toekomst van de leeuwen beraden."

ARTIS maakte vorige week bekend dat de dierentuin afscheid moet nemen van de drie leeuwen - twee leeuwinnen en een mannelijke leeuw - omdat er vanwege de coronacrisis geen geld is om een nieuw leeuwenverblijf te bouwen.

De dierentuin wil niet vooruitlopen op wat er nu met de leeuwen gaat gebeuren. "We zijn nog niet eens van de schrik bekomen. Feit blijft dat onze financiële situatie onverminderd zorgelijk is," aldus Sutorius.

Er is een steuncampagne opgezet voor ARTIS, maar dat "neemt niet weg dat er heel veel geld moet binnenkomen om ARTIS overeind te houden, laat staan te kunnen denken aan het alsnog realiseren van een nieuw leeuwenverblijf".

De dierentuin sloot vorig jaar af met een miljoenenverlies en voor 2021 ziet het er ook "heel slecht uit".