Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Noodlijdend ARTIS neemt door crisis noodgedwongen afscheid van leeuwen

Het noodlijdende ARTIS neemt noodgedwongen afscheid van zijn drie leeuwen, zegt directeur Rembrandt Sutorius donderdag in De Telegraaf. Als gevolg van de coronacrisis heeft de dierentuin geen geld om een nieuw leeuwenverblijf te bouwen en dus zullen de dieren half februari naar een park in Zuid-Frankrijk verhuizen.
Door ANP

Het gaat om een leeuw en twee leeuwinnen.

"Dat we hebben besloten om de leeuwen te laten gaan, is een superpijnlijke beslissing", zegt Sutorius, die zich zorgen maakt over de financiële toestand van ARTIS. "We openden onze deuren in 1838 en hebben hier leeuwen sinds 1839. Die roofdieren zijn een deel van onze identiteit."

Volgens de dierentuindirecteur was het oude leeuwenverblijf zijn tijd ver vooruit toen het in 1927 openging. "Maar als je daar nu staat, wens je de dieren een beter en groter verblijf toe, en dat kunnen we de komende jaren niet bieden."

De 4 miljoen euro die een nieuw onderkomen voor de dieren moet kosten, kan het park nu niet betalen. "Wellicht kan het over drie of vijf jaar, maar het kan ook nog tien jaar duren voordat we het kunnen realiseren. Het betekent wat mij betreft niet dat we nooit meer leeuwen zullen hebben", aldus Sutorius.

Miljoenenverlies voor historische dierentuin

Eerder kondigde ARTIS aan noodgedwongen twintig tot veertig banen te schrappen. Als gevolg van de coronacrisis lijdt de historische Amsterdamse dierentuin een miljoenenverlies. Directeur Sutorius voorziet een tekort van 20 miljoen euro in de komende jaren.

In een verklaring laat de dierentuin weten dat het aantal bezoekers in 2020 halveerde ten opzichte van 2019. De verkoop van dagkaarten liep met 63 procent terug.

De kosten voor de verzorging van de dieren en het onderhoud van het park blijven tegelijkertijd gewoon doorlopen. Sutorius: "Het kost 60.000 euro om ARTIS een dag draaiende te houden en we zijn door ons spaargeld heen."

Aanbevolen artikelen