Een kameleonsoort op Madagaskar die al ruim honderd jaar niet meer is gezien, is onlangs herontdekt. Wetenschappers uit Duitsland en Madagaskar vonden enkele levende exemplaren van de bijzondere hagedis en publiceerden daar vrijdag over in het wetenschappelijke tijdschrift Salamandra.

Het gaat om de Furcifer voeltzkowi, een versie van de kameleonsoort die alleen voorkomt op het Afrikaanse eiland Madagaskar en is ontdekt en beschreven in 1893. In totaal zijn er 24 verschillende soorten van de madagaskarkameleon.

De diverse levende exemplaren van de Furcifer voeltzkowi werden aangetroffen door wetenschappers van het Duitse onderzoeksinstituut Zoologische Staatssammlung München (ZSM) tijdens een expeditie in het noordwesten van Madagaskar.

De soort lijkt genetisch nauw verwant te zijn aan de soort Labord's kameleon die vooral in het zuidwesten van het eiland voorkomt. Beide soorten hebben een levensverwachting van ongeveer vijf maanden. Deze kameleonsoorten leven als volwassen dier het kortst van alle viervoeters. "Deze dieren zijn eigenlijk de eendagsvlieg van de gewervelden", aldus een van de onderzoekers.

Begin november, aan het begin van het regenseizoen, komen ze uit hun eieren en na twee maanden zijn ze geslachtsrijp. Mannetjes voeren felle gevechten met hun concurrenten om met zoveel mogelijk vrouwtjes te paren. Uiterlijk begin maart worden de eieren gelegd in ondergrondse holen, waarna de volwassen dieren snel sterven.

De korte levensduur is volgens de onderzoekers een van de oorzaken dat deze soort in de afgelopen honderd jaar niet is aangetroffen. De onderzoekers hebben nu voor het eerst de vrouwtjes van de Furcifer voeltzkowi kunnen documenteren. Deze dieren vertonen kleurrijke patronen tijdens hun zwangerschap, als ze mannetjes tegenkomen en als ze gestrest zijn.

Bekijk hier beelden van de Furcifer voeltzkowi
1
Bekijk hier beelden van de Furcifer voeltzkowi