Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Vogelaars overspoelen Texel na vondst zeldzame Amerikaanse zwartkopzanger

Honderden vogelaars zijn zondag en maandag naar Texel afgereisd om een glimp op te vangen van een zeldzame zwartkopzanger. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de zangvogel in Nederland is gesignaleerd. De politie is ontstemd omdat veel amateurornithologen de coronaregels niet respecteren.
Door NU.nl

Het Noordhollands Dagblad meldt dat de politie maandag moest ingrijpen omdat te veel vogelaars uit Nederland en Duitsland zich niet aan de coronaregels hielden. Tegen de twintig vogelspotters werden weggestuurd van de begraafplaats waar het diertje nu verblijft.

De zwartkopzanger is gesignaleerd in De Cocksdorp, een plaats op de noordpunt van het eiland. Lokale fotograaf René Pop was een van de eersten die het dier op camera wisten vast te leggen. Het exemplaar op Texel heeft overigens geen zwart, maar een geelgroen kopje. Dat duidt erop dat het een vrouwtje of een heel jonge vogel is.

Lokale ornithologen roepen collega's op niet massaal naar het eiland te komen. Zij proberen de bezichtigingen in goede banen te leiden door de vogeltoeristen in kleine groepjes toe te laten op de begraafplaats. Zij beklemtonen dat het alleen toegestaan is op de verharde paden te lopen - uit respect voor de graven - en dat een mondkapje verplicht is.

Politie waarschuwt voor boetes bij meer excessen

"Het is goed bedoeld, maar in strijd met de huidige COVID-19-maatregelen om met meer dan vier personen samen te komen", aldus een woordvoerder tegen de Texelse Courant. Bovendien gedragen veel vogelaars zich opvallend respectloos jegens de politie. "Eén vogelaar vroeg op grond van welke bevoegdheid wij hen verzochten weg te gaan."

De politie heeft gewaarschuwd bij volgende overtredingen mensen te gaan beboeten voor het niet-opvolgen van de coronaregels.

De vogel kan in één ruk duizenden kilometers afleggen

De kleine vogel staat bekend om de enorme afstanden die hij kan afleggen. De zangvogels vertrekken aan het begin van de herfst uit Noord-Amerika en vliegen dan in één ruk naar warmere oorden. Ze leggen dan in een paar dagen vele duizenden kilometers af.

Voor zover bekend is de zwartkopzanger de enige kleine vogel die hiertoe in staat is. Een ander groot verschil is dat meeuwen en albatrossen, die soms ook lange stukken over water vliegen, op het water kunnen landen. Als de zwartkopzanger in zee belandt, sterft de landvogel direct.

Meestal trekken de dieren naar Zuid-Amerika of de Antillen, maar sporadisch trekken ze ook de Atlantische Oceaan over.

Aanbevolen artikelen