De wolf vertoont zich steeds vaker in Nederland. Dit jaar werden tot en met september 66 aanvallen door een wolf gemeld, terwijl dat in heel 2019 slechts 25 keer voorkwam. In vrijwel alle gevallen waren schapen het slachtoffer, zo meldt de provinciale natuurorganisatie BIJ12 vrijdag.

Boeren melden de schade bij BIJ12. Uit deze cijfers blijkt dat de wolf vooral in Noord-Brabant actiever is geworden. In 2019 werd daar melding gedaan van twee aanvallen waarvan achteraf kon worden vastgesteld dat een wolf de dader was. Dit jaar zijn dat er tot nu toe al twintig. Ook in Drenthe en Gelderland stijgt het aantal aanvallen door een wolf.

Wolven waren vorig jaar verantwoordelijk voor de dood van 119 schapen. Dat is slechts een fractie van het aantal aanvallen door honden en vossen. Op basis van onderzoek in Drenthe en Limburg is berekend dat jaarlijks duizenden schapen ten prooi vallen aan een hond of een vos.

De wolf liet zich in het voorjaar van 2015 voor het eerst in 150 jaar weer in Nederland zien. Sinds de zomer van 2018 leven er territoriale wolven op de Veluwe. Eén van deze wolvinnen heeft een partner en in mei 2019 zijn de eerste vijf jongen geboren.

Alle wolven die tot dan toe in Nederland werden waargenomen, komen uit de laaglanden van Centraal-Europa. In juni van dit jaar werd voor het eerst een alpiene wolf gesignaleerd, afkomstig uit de Frans-Italiaanse Alpen. Deze wolf leeft op de Groote Heide in Noord-Brabant en is ook in Limburg geweest. Ook in Drenthe heeft zich inmiddels een wolf gevestigd.

Als een inheems dier vee aanvalt of gewassen beschadigt, kan een boer aanspraak maken op een vergoeding. Tot nu toe zijn 148 aanvallen bekend, waarbij 556 dieren gewond zijn geraakt of zijn omgekomen. BIJ12 schat de schade die de boeren daardoor hebben geleden op iets meer dan 100.000 euro.

Unieke beelden van wolf die prooi verslindt op de Veluwe
77
Unieke beelden van wolf die prooi verslindt op de Veluwe

Correctie: In een eerdere versie van dit bericht stond dat de alpiene wolf zich in Drenthe heeft gevestigd. De alpiene wolf leeft echter in Noord-Brabant.