Donderdag 26 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Tasmaanse duivel leeft na drieduizend jaar weer op Australisch vasteland

De Tasmaanse duivel is de afgelopen maanden geherintroduceerd op het Australische vasteland. In een natuurgebied ten noorden van Sydney zijn er 26 vrijgelaten. Het is voor het eerst in drieduizend jaar dat ze daar weer in het wild leven.
Door ANP/NU.nl

De komende jaren worden nog zeker veertig Tasmaanse duivels vrijgelaten in het gebied, dat weinig andere roofdieren kent.

De Tasmaanse duivel komt van nature alleen nog voor op het eiland Tasmanië. Daar leefden in de jaren negentig 150.000 Tasmaanse duivels, maar veel van deze dieren stierven door een zeldzame ziekte. Op het eiland ten zuiden van Melbourne leven er momenteel circa 25.000 in het wild.

Natuurorganisatie Aussie Ark is verheugd over de herintroductie van de Tasmaanse duivel. Voorzitter Tim Faulkner vergelijkt de herintroductie van het dier met die van de wolf in het Amerikaanse Yellowstone. "Dit is echt een droom", zegt hij. "Om een roofdier van deze grootte te introduceren in Australië is heel mooi."

De Tasmaanse duivel heeft een lengte van 50 tot 80 centimeter en kan tot 8 kilo wegen. De buideldieren zijn te klein om mensen of vee aan te vallen, maar kunnen agressief worden als ze zich bedreigd voelen. Het dier staat vooral bekend om zijn enorm luide brul.

Beeld uit video: Chris Hemsworth zet Tasmaanse duivels uit op vasteland Australië1:29
Afspelen knop

Chris Hemsworth zet Tasmaanse duivels uit op vasteland Australië

Chris Hemsworth zet Tasmaanse duivels uit op vasteland Australië

nujij commentLees 134 reacties

Aanbevolen artikelen