Massa-uitsterving van diersoorten is niet alleen bezig, maar gaat ook steeds sneller, blijkt uit een analyse van een internationaal wetenschappelijk team. De wetenschappers waarschuwen dat de wereld een kantelpunt nadert en dat dit volledig de schuld van de mens is.

In een eeuw tijd zijn duizenden diersoorten verdwenen. Het tempo van de uitsterving is verhoogd vanwege de groeiende bevolkingsaantallen en consumptie.

Meer dan vijfhonderd soorten landdieren zullen binnen twintig jaar uitsterven. Ter vergelijking: hetzelfde aantal diersoorten stierf tijdens de vorige eeuw uit. Zonder vernietiging van de natuur door de mens zou het duizenden jaren duren voordat er zoveel soorten verdwijnen.

Er wordt van een massa-uitsterving gesproken als in korte tijd veel diersoorten uitsterven. De huidige sterfte is de zesde massa-uitsterving. Bij de vorige massa-uitsterving - ruim 66 miljoen jaar geleden - stierven de meeste dinosauriërs uit.

Neushoorns en schildpadden in gevaar

Bij de analyse werden gegevens van 29.400 landdieren onderzocht. Van 515 soorten bleken minder dan duizend dieren te bestaan. Bij ruim de helft van die soorten ging het om minder dan 250 dieren. Het gaat vooral om dieren in tropische en subtropische gebieden. Enkele diersoorten die worden genoemd, zijn de Sumatraanse neushoorn, de galapagosreuzenschildpad en de harlekijnkikker.

De wetenschappers benadrukken dat diersoorten onmisbare schakels in ecosystemen zijn. Als een soort uitsterft, verdwijnen soorten die met deze dieren te maken hebben waarschijnlijk ook. Uit de analyse blijkt dat in bepaalde gebieden de biodiversiteit sterk afneemt.

Coronavirus extreem voorbeeld van hoe het kan misgaan

De massa-uitsterving wordt volgens de onderzoekers gestimuleerd door de mens. Ze wijzen erop dat de mensheid veel belang heeft bij het intact houden van biodiversiteit. Volgens hen is het coronavirus een extreem voorbeeld van hoe het mis kan gaan wanneer mensen de natuur vernielen. Het virus is afkomstig van dieren.

"We vernietigen onderdelen van ons eigen ondersteuningssysteem", zegt professor Paul Ehrlich van de Amerikaanse Stanford University. "Het behoud van bedreigde diersoorten moet een topprioriteit voor regeringen en instanties worden."

Onderzoeksleider Gerardo Ceballos uit Mexico zegt dat de mensheid nu een laatste kans heeft om ervoor te zorgen dat de vele diensten die de natuur ons biedt niet onomkeerbaar worden beschadigd.