Dolfijn die in Amsterdamse haven zwom dood gevonden bij Wijk aan Zee
De doodsoorzaak is volgens een woordvoerder van SOS Dolfijn nog niet bekend. Wel mist het dier het volledige staartblad en dat is essentieel om vooruit te komen in het water.
Volgens de woordvoerder ziet het stoffelijk overschot er verder gezond uit. Dat is overgebracht naar de Universiteit Utrecht, waar verder onderzoek wordt gedaan.
De woordvoerder van SOS Dolfijn reageert aangeslagen op de vondst van de dode dolfijn. "We hebben zoveel moeite gedaan het dier te redden, dan is dit niet het resultaat wat je wil."

Bekijk hier beelden van de dolfijn in de Amsterdamse haven
Dolfijn zwom door sluis tot in Amsterdamse haven
De tuimelaar (dolfijnensoort) had het genoemde schip drie dagen lang vanuit Frankrijk gevolgd, ging ook mee door de sluis van IJmuiden en zwom uiteindelijk op 2 mei mee tot in de haven van Amsterdam.
Een dag later slaagde SOS Dolfijn er na meerdere pogingen in het dier de Amsterdamse haven uit te krijgen. De dolfijn verbleef enige tijd voor de kust van IJmuiden, waar veel mensen vanaf steigers en bootjes de dolfijn probeerden aan te raken.
Het zeezoogdier, dat in Frankrijk de naam Zafar had gekregen, werd geregeld in Franse havens gezien en leek gewend te zijn aan de aanwezigheid van mensen.
Dolfijn op 5 mei voor het laatst levend gezien
Na enkele dagen in de haven van IJmuiden te hebben gezwommen, werd het dier op 5 mei weer op de Noordzee gezien. Dat gebeurde ter hoogte van Callantsoog.
De dolfijn zwom op de Noordzee een tijd mee met een vissersschip en vertoonde ook toen speels gedrag. Daarna is Zafar niet meer levend waargenomen.
Het lijkt SOS Dolfijn niet aannemelijk dat de dolfijn vlak na die laatste waarneming is overleden. "De aangespoelde dolfijn zag er daarvoor nog te 'vers' uit", aldus de woordvoerder. Uit onderzoek moet blijken hoelang het dier waarschijnlijk nog heeft geleefd.
NUjij: Uitgelichte reacties