De dolfijn die maandag opdook in de haven van Harlingen is woensdag de hele dag niet gezien. SOS Dolfijn zegt zich zorgen te maken, ook omdat het zwemgedrag en de ademhaling van het dier leken te verslechteren.

Dat het dier niet meer wordt gezien, kan betekenen dat het is vertrokken uit de haven van de Friese plaats. "Maar het kan ook zijn dat de dolfijn is gestorven en is gezonken", zegt een woordvoerder van de stichting.

Hulpverleners van het opvang- en kenniscentrum monitoren de situatie al sinds maandag. Maandag zagen ze dat het dier actief rondzwom en soms ook leek te jagen, maar dinsdag leek zijn toestand toch te verslechteren.

"We weten niet of de dolfijn genoeg vis vangt, en zo ja, of het de juiste soort is." Het is ook mogelijk dat het dier al een onderliggend medisch probleem had en daardoor in zijn zoektocht naar eten verdwaald is geraakt.

Voorlopig houdt SOS Dolfijn hoop op een goede afloop. Zo heeft iemand woensdag een filmpje van het dier op YouTube gezet. "We weten niet of dit ook daadwerkelijk gisteren is opgenomen en zoeken dus contact met deze persoon."

Opjagen of bijvoeren met dode vis heeft geen zin

Mocht het dier nog leven en stranden, wordt de dolfijn met een boot naar de Noordzee gebracht. Tot die tijd is het afwachten, omdat opjagen met boten of bijvoeren met al dode vissen niet kan. Het dier lijkt namelijk niet te reageren op de aanwezigheid van boten én is van jongs af aan aangeleerd geen dode vis te eten. "Dat pakken ze niet, omdat dat in de natuur kan betekenen dat de vis iets onder de leden heeft."

Belangstellenden zijn met klem opgeroepen niet naar de haven te komen vanwege het coronavirus en het feit dat de dolfijn gebaat is bij rust.