Een buschauffeur heeft vrijdag een boete van omgerekend zo'n 10.000 euro gekregen voor het aanrijden van een bedreigde reuzenschildpad op de Galapagoseilanden, melden lokale autoriteiten.

Bij het ongeluk op 21 november raakte het schild van de vrouwtjesschildpad beschadigd. Het dier zou nog in leven zijn.

De chauffeur bestuurde een bus met toeristen. Na de aanrijding kwamen volgens lokale media zogenoemde rapid respons-teams van onder anderen dierenartsen in actie.

Beheerders van het park kondigden vrijdag aan de boete te zullen uitdelen voor het aanrijden van de beschermde reuzenschildpad, een ondersoort van de Chelonoidis porteri die alleen maar op het Santa Cruz-eiland voorkomt.

De boete bedraagt volgens de parkbeheerders zestien maandsalarissen voor iemand die het minimumloon ontvangt.

Eilandengroep bedreigd door toeristen

Op de Galapagoseilanden bevindt zich een unieke diversiteit van plant- en diersoorten. De natuur van het eiland lijdt al tijden onder de grote toestroom van toeristen.

Jaarlijks trekken de Galapagoseilanden meer dan 160.000 bezoekers, schrijft het Wereld Natuur Fonds (WWF). Met de toeristenschepen komen ook veel invasieve diersoorten mee, die de lokale diversiteit van flora en fauna bedreigen.

Galapagos beroemd door evolutietheorie

De eilandengroep werd wereldberoemd door de publicatie van Charles Darwins boek Over de oorsprong der soorten in 1859, waarin hij zijn evolutietheorie uiteenzet. Ook vandaag zijn de Galapagoseilanden nog van groot belang voor wetenschappers.

Darwin reisde in 1835 langs de Galapagoseilanden op de HMS Beagle. De subtiele verschillen tussen soorten op de eilanden daar deden hem het mechanisme van evolutie inzien.