Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Haan mag ondanks klachten blijven kraaien van Franse rechtbank

Een haan in het Franse Rochefort mag blijven kraaien, zo heeft een Franse rechtbank donderdag besloten. Eigenaar Corinne Fesseau werd door haar buren aangeklaagd, omdat zij van mening waren dat de vierjarige Maurice te veel geluidsoverlast veroorzaakte.
Door NU.nl

De buren, een gepensioneerd echtpaar dat doorgaans in de stad woont, hebben een vakantiewoning naast het huis van Fesseau. Zij vinden dat de haan te vroeg en te vaak te horen is.

Le Monde meldt op basis van de verdediging dat het de buren niet is gelukt om de overlast te bewijzen. De rechtbank heeft niet alleen de klacht afgewezen, maar de eisers ook opgedragen een schadevergoeding te betalen. Het gaat volgens de Franse krant om 1.000 euro.

Rechtszaak leidde tot veel ophef

De zaak leidde tot veel ophef in Frankrijk, vooral onder bewoners van het platteland. Deze groep is van mening dat stadsbewoners zomerhuizen op het platteland kopen zonder te begrijpen wat het plattelandsleven inhoudt.

"Vandaag heeft Maurice een gevecht voor heel Frankrijk gewonnen", meent Fesseau. De vrouw ontving in de afgelopen maanden steunbetuigingen vanuit heel de wereld. Ze hoopt dat de uitspraak een voorbeeld zal zijn voor anderen die in dezelfde situatie belanden.

In Zwitserland werd in juli een gedeeltelijk kraaiverbod opgelegd, nadat een omwonende een rechtszaak had aangespannen tegen de eigenaar van een haan.

Nieuwsbrief


Lees meer over:

OpmerkelijkFrankrijkDieren

Aanbevolen artikelen