In Nieuw-Zeeland lijken de overblijfselen van de grootste papegaai ter wereld te zijn gevonden. Paleontologen schrijven in het tijdschrift Biology Letters dat de vogel, die al ruim negentien miljoen jaar uitgestorven zou zijn, zeker 7 kilo woog en meer dan 1 meter hoog was.

Daarmee zou de Heracles inexpectatus meer dan twee keer zo zwaar zijn als de voormalige zwaarste papegaaiensoort, de kakapo. Het beest zou, vanwege zijn gewicht, niet hebben kunnen vliegen.

Aanvankelijk dachten de paleontologen dat ze te maken hadden met de botten van een Amerikaanse zeearend, omdat men nog nooit een dergelijk grote papegaai had gezien.

Het fossiel heeft echter alle kenmerken van een hedendaagse papegaai, concludeert de groep nu na ruim elf jaar onderzoek. De botten werden in 2008 al gevonden op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

De kakapo, nu dus niet meer de zwaarste soort, wordt overigens met uitsterven bedreigd. Het dier komt nog maar op vier eilanden in Nieuw-Zeeland voor, waar men door middel van een intensief fokprogramma probeert de populatie te vergroten.