Woensdag 6 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

In Waddenzee waargenomen dolfijnen afkomstig van Schotse kust

De tien tot twintig tuimelaardolfijnen die vorige week voor de kust van Noord-Holland en in de Waddenzee zwommen, zijn afkomstig van de Schotse oostkust, meldt SOS Dolfijn woensdag. De dieren worden al sinds 1989 waargenomen door Schotse onderzoekers.
Door: NU.nl

Het is de eerste keer dat de dolfijnen zo ver van hun leefgebied zijn gezien. Eerder werden de tuimelaars al wel waargenomen voor de kust van Engeland en Ierland, vertelt woordvoerder Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn.

Nadat de dolfijnen vorige week werden waargenomen voor de Nederlandse kust, zijn de foto's van de dieren gedeeld met de Schotse onderzoekers. "Al na een dag bleek er een match te zijn met in ieder geval één dier uit hun database", aldus Van den Berg.

Later werd duidelijk dat ook drie andere dolfijnen behoren tot de populatie die voor de Schotse kust leeft. De onderzoekers herkennen de dieren aan hun rugvin, die vaak opvallende kenmerken vertoont.

Beeld uit video: Groep tuimelaardolfijnen zwemt langs Texel richting Waddenzee0:50
Afspelen knop

Groep tuimelaardolfijnen zwemt langs Texel richting Waddenzee

Groep tuimelaardolfijnen zwemt langs Texel richting Waddenzee

nujij commentLees 10 reacties

Mannetje al sinds 1989 regelmatig waargenomen

Een van de waargenomen tuimelaars is een volwassen mannetje dat door de Schotse onderzoekers al sinds 1989 wordt gezien. Daarnaast werden ook een twaalfjarig vrouwtje, een ander vrouwtje en een jong herkend.

De dolfijnen werden vrijdag rond 7.00 uur voor het eerst voor de Nederlandse kust gezien. Ze zwommen op dat moment vanaf Camperduin richting het noorden. Uiteindelijk zwommen de dieren via het Marsdiep de Waddenzee in, waar ze rond 15.30 uur ter hoogte van het Texelse Oudeschild voor het laatst werden gezien.

Volgens Jeroen Hoekendijk, marien bioloog van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), was het vijftien jaar geleden dat zo'n grote groep tuimelaardolfijnen voor de Nederlandse kust was gezien.

Aanbevolen artikelen