Voor de tweede keer in een week tijd is een dwergvinvis aangespoeld op de Wadden. Woensdag werd duidelijk dat een dag eerder een dwergvinvis was aangespoeld op Schiermonnikoog. Maandag was er al een dwergvinvis aangespoeld op Texel.

De laatste keer dat voor deze week een dwergvinvis aanspoelde op de Nederlandse kust, was in november 2017. Ook toen spoelden er kort achter elkaar drie walvissen aan. De eerste was ook op Texel, de tweede op het strand van Zandvoort en de derde op Neeltje Jans.

Volgens Annemarie van den Berg, woordvoerder van SOS Dolfijn, is het "bijzonder" dat twee dwergvinvissen kort achter elkaar aanspoelen op de Nederlandse kust. "Zo vaak gebeurt dat niet." Sinds de eerste melding over een aangespoelde dwergvinvis in 1862 in Amsterdam, strandden er ruim veertig op de Nederlandse kust.

De op Schiermonnikoog aangespoelde dwergvinvis is al flink ontbonden. De kop is van het dier af en volgens Van den Berg moet het dier al "enkele weken tot enkele maanden" dood in het water hebben gelegen.

De walvis die maandag op Texel aanspoelde, verkeerde nog in betere staat. Dat dier is voor verder onderzoek naar de Universiteit Utrecht gebracht, iets dat met de dinsdag aangespoelde walvis niet gaat gebeuren.

De dwergvinvis die maandag op Texel aanspoelde. (Foto: Ecomare)

'Wellicht draagt westenwind bij aan grote aantal strandingen'

Van den Berg heeft geen directe verklaring voor het kort achter elkaar stranden van twee walvissen. "We zien momenteel ook een piek in het aantal bruinvisstrandingen, de walvissoort die in de Noordzee het meest voorkomt. We hebben veel westenwind gehad, wellicht dat dat bijdraagt aan het grote aantal strandingen."

Ook Lonneke IJsseldijk, die de maandag aangespoelde vinvis namens de Universiteit Utrecht onderzocht, denkt dat de wind voor de twee kort op elkaar volgende strandingen heeft gezorgd. "Ik maak me dan ook nog geen zorgen. Zeker niet omdat de laatste aangespoelde dwergvinvis al vrij rot was en dus al even in het water lag."

Op dwergvinvis wordt gejaagd door IJsland en Noorwegen

De aangespoelde dwergvinvissen waren nog jong en enkele meters lang. Een volwassen dier wordt gemiddeld 8 meter lang en leeft in de Noordzee.

Voor de Nederlandse kust worden de baleinwalvissen, die van kril en plankton leven, niet vaak gezien. "De dwergvinvis komt wat noordelijker veel voor. Ter hoogte van de Doggersbank worden ze vaak gesignaleerd", aldus Van den Berg.

De laatste jaren worden steeds meer walvissen, zoals de bultrug, in de Noordzee gezien. Volgens Van den Berg komt dat doordat de walvisjacht sinds de jaren tachtig aan banden is gelegd. "De dwergvinvis profiteert daar alleen niet van. In Noorwegen, IJsland en Japan wordt nog steeds op de dwergvinvis gejaagd."