De Maleisische autoriteiten hebben 5.255 jonge roodwangschildpadden onderschept op de luchthaven van Kuala Lumpur. De baby's zaten in tientallen kleine manden in de bagage van twee mannen uit India.

Het tweetal is aangehouden, meldt AP News. Ze arriveerden op 20 juni op de luchthaven en kwamen uit het Chinese Guangzhou. De zaak is pas woensdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

De mannen van 30 en 42 jaar verklaarden aan de autoriteiten in Kuala Lumpur dat ze de duizenden roodwangschildpadden mee wilden nemen naar hun thuisland om ze daar als huisdieren te verkopen. De jongen hebben een waarde van omgerekend 11.175 euro.

De mannen beschikten niet over de benodigde vergunningen voor de transport van de dieren. Die zijn verplicht vanwege de gezondheidsrisico's die de dieren met zich mee kunnen brengen. Deze schildpadsoort draagt op jonge leeftijd relatief vaak salmonella met zich mee.

Volgens een hooggeplaatste douanemedewerker kunnen de mannen celstraffen tot vijf jaar tegemoetzien en wordt er waarschijnlijk ook een geldboete geëist.

De Maleisische autoriteiten tonen de babyschildpadden tijdens een persconferentie. (Foto: EPA)