Zondag 3 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Maanvis in Waddenzee

Zeldzame maanvis waargenomen in Waddenzee

Een maanvis is dinsdagmiddag waargenomen in de Waddenzee tussen Terschelling en Ameland, meldt het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) woensdag. Maanvissen komen zo nu en dan voor in de Noordzee, maar in de Waddenzee zijn ze zeldzaam, aldus het NIOZ.
Door: NU.nl

Onderzoekers van het NIOZ zagen de vis vanaf het onderzoeksschip Navicula. Het ging om een jonge maanvis met een doorsnee van ongeveer 60 centimeter.

Maanvissen (Mola mola) zijn oceaanvissen, die voorkomen in gematigde en tropische oceanen. Volwassen exemplaren kunnen een lengte van maar liefst 4 meter en een gewicht van ruim 2.000 kilo bereiken. De dieren voeden zich met kwallen, kleine vissen en plankton.

Een onderzoeker van het NIOZ herkende de maanvis toen hij de "kenmerkende vin" boven het wateroppervlak zag steken. De zee was kalm, waardoor de onderzoekers de vis goed konden filmen.

Maanvissen gebruiken hun lange vinnen als roeispanen en zwemmen rechtop. Ze worden ook regelmatig op hun zij aan de oppervlakte gezien, aldus het NIOZ. Maanvissen heten zo, omdat hun lichaam de vorm heeft van een ronde schijf, dat lijkt op een volle maan.

Maanvissen spoelen regelmatig aan op de Nederlandse kust, omdat ze zich maar moeilijk kunnen redden in ondiep water. De maanvis in de Waddenzee maakte echter een "gezonde en levendige indruk".

Nieuwsbrief

Aanbevolen artikelen