Zondag 3 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Voshaai

'Zeer zeldzame' uit het water springende voshaai gespot op Noordzee

Op de Noordzee tussen de Duitse eilanden Borkum en Helgoland is vorige week een uit het water springende voshaai waargenomen, meldt Ecomare maandag. Volgens het natuurcentrum zijn voshaaien zeer zeldzaam in de zuidelijke Noordzee.
Door: NU.nl

De springende haai werd op beeld vastgelegd door iemand op een voorbijvarende boot. Op Facebook vroeg hij aan Ecomare welk dier hij zojuist gezien had. Volgens Ecomare waren biologen enthousiast toen zij de beelden zagen, omdat zij beseften dat het om de bijzondere waarneming van een voshaai ging.

Voshaaien kunnen maar liefst 6 meter lang worden en ruim 400 kilo wegen. De haaien staan als kwetsbare soort op een internationale rode lijst van bedreigde diersoorten. De populatie voshaaien is volgens Ecomare sterk achteruitgegaan door onder meer de visserij. De dieren worden vaak als bijvangst gevangen.

Voshaaien zijn vooral te herkennen aan hun extreem lange staartvin. Het bovenste deel ervan is vaak langer dan het lichaam zelf, aldus Ecomare. Tijdens het jagen zwemmen voshaaien in steeds kleinere cirkels om hun prooi heen terwijl zij met hun lange staart zwiepen.

Nieuwsbrief

Aanbevolen artikelen