Wetenschappers hebben op het Seymour-eiland nabij Antarctica een fossiel gevonden van een van de mogelijk zwaarste in de zee levende dinosaurussen uit de krijttijd (145 tot 66 miljoen jaar geleden). Het zou gaan om een 'nieuwe' soort elasmosaurus die bijna 15.000 kilo woog en ongeveer 12 meter lang was, meldt National Geographic.

Eerder waren er in Noord-Amerika en Azië fossielen van het prehistorische dier gevonden, maar geen van die fossielen zou in zo'n goede staat verkeren als deze bij Antarctica.

Het 'nieuwe' fossiel werd in 1989 al gesignaleerd, maar door de ruige weersomstandigheden duurde het ruim twintig jaar totdat het onderzocht kon worden.

Elasmosaurussen behoren tot de plesiosaurussen. Een deel van die groep staat te boek als de grootste in de zee levende zeereptielen uit de krijttijd.

De elasmosaurus had een girafachtige hals van zo'n 5 meter, die vaak langer was dan de romp en kop samen. Het dier bewoog zich voort met behulp van vier vinnen, at vissen en woog gemiddeld zo'n 5.000 kilo.

Paleontologen denken aan geslacht Aristonectes

Paleontologen dachten aanvankelijk al dat het gevonden fossiel tot het geslacht Aristonectes behoort. Deze groep reptielen had een iets kortere hals en grotere schedel dan een elasmosaurus en woog bijna het dubbele.

Paleontoloog José O'Gorman vermoedt nu dat dit geslacht ook onder de elasmosaurussen kan worden geschaard, vanwege de "lichaamsbouw van het nieuwe fossiel".