Onder de varkens op de boerderij in het Noord-Brabantse Boxtel die vorige maand bezet werd door activisten zijn geen ziektes uitgebroken. Dat meldt de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) woensdag na weken van onderzoek.

De varkensboerderij mocht drie weken lang geen dieren aan- of afvoeren, totdat zeker was dat de varkens geen ziekteverschijnselen hadden.

Dat besluit werd genomen omdat de tientallen activisten die half mei binnendrongen niet de juiste maatregelen hadden getroffen om verspreiding van ziektes tegen te gaan.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) zei hierover dat de actievoerders beschermende kleding droegen, maar wel hun normale schoenen aanhadden. "En dus geen bedrijfslaarzen die volgens de strenge regels nooit buiten gedragen mogen worden."

De woordvoerder van de groep actievoerders van Meat the Victims zei hierop dat ze wel voorzorgsmaatregelen hadden getroffen en dat er mogelijk een ander motief was voor deze berichtgeving. "Hier wordt een verhaal gecreëerd om de aandacht af te leiden van het echte probleem."