Vrijdag 27 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Beloega

Noorse vissers vinden beloega met Russisch tuigje om

Noorse vissers hebben vorige week in de arctische wateren van Noorwegen een beloega met een tuigje om zijn lichaam aangetroffen. Mogelijk is het dier ontsnapt uit een Russische militaire basis, suggereren verschillende Noorse deskundigen.
Door NU.nl

De vissers legden hun ontmoeting met het zeezoogdier op video vast, schrijft persbureau AP. Op de beelden is te zien hoe de beloega, ook wel witte dolfijn of witte walvis genoemd, nieuwsgierig langs de boot zwemt en zich laat aaien door de vissers.

Vervolgens springt een van de vissers in het water om de beloega te bevrijden van het tuigje, wat ook gelukt is. Toen de vissers de riemen bestudeerden, zagen zij de woorden 'Equipment St. Petersburg' (uitrusting Sint-Petersburg) staan. Ook bevatte het tuigje een houder voor een camera.

De Noorse zeebioloog Audun Rikardsen denkt dat het "zeer waarschijnlijk is dat de Russische marine in Moermansk" erbij betrokken is. In die stad zijn grote militaire faciliteiten gevestigd.

Beeld uit video: Noorse vissers komen witte dolfijn met Russisch harnas tegen0:52
Afspelen knop

Noorse vissers komen witte dolfijn met Russisch harnas tegen

Noorse vissers komen witte dolfijn met Russisch harnas tegen

nujij commentLees 79 reacties
Militair trainingsprogramma voor dolfijnen

Noorse deskundigen weten niet waarvoor het zoogdier is opgeleid of waar de Russen de witte dolfijn voor inzetten. Zowel bij Noorse als Russische wetenschappers zijn geen experimenten met beloega's bekend, aldus Rikardsen.

Het is niet bekend of Rusland walvissen of dolfijnen inzet voor militaire doeleinden. De voormalige Sovjet-Unie had bij een basis in Sebastopol, een stad in de Krim, wel een volwaardig trainingsprogramma voor dolfijnen. Tijdens de Koude Oorlog leerden de Russen de dieren te zoeken naar mijnen. Ook konden de dolfijnen explosieven plaatsen.

Na de Koude Oorlog werd de basis in Sebastopol gesloten, maar onbevestigde bronnen melden dat die faciliteit sinds de annexatie van de Krim door Rusland is heropend.

Beloega's kunnen tot 300 meter diep duiken

Het Russische ministerie van Defensie maakte in 2016 een document openbaar waarin stond dat Rusland vijf dolfijnen had aangeschaft voor een trainingsprogramma. Het is niet bekend welke taken de Russen de dolfijnen wilden leren.

Beloega's zijn wit en leven tussen de ijsschotsen in de Noordelijke IJszee. De dolfijnen kunnen tot 300 meter diep duiken en moeten dan naar boven om adem te halen. De dieren kunnen allerlei soorten geluiden maken, variërend van een laag gebrom tot een hoog gefluit.

Aanbevolen artikelen