De zwaarste papegaaiensoort ter wereld, de ernstig bedreigde kakapo, maakt een recordbroedseizoen door, melden Nieuw-Zeelandse wetenschappers donderdag. Dat is bijzonder, omdat de vogels zelden paren. Mogelijk draagt klimaatverandering bij aan de unieke paringsgolf van de soort, meldt persbureau AFP.

Totdat in 1970 een kleine populatie kakapo's werd ontdekt, gingen onderzoekers er vijftig jaar geleden van uit dat de niet-vliegende nachtvogel was uitgestorven. Om de soort te redden, werd onder leiding van de Nieuw-Zeelandse wetenschapper Andrew Digby een fokprogramma opgezet.

De onderzoekers beschikken over zulke precieze gegevens dat zij durven te zeggen dat op Goede Vrijdag 249 kakapo-eieren zullen uitkomen, dat zijn twee keer zoveel eieren als tijdens het laatste broedseizoen drie jaar geleden. De populatie kakapo's bestaat op dit moment uit 147 volwassen vogels.

Volgens Digby is de kakapo een ongewone papegaai aangezien vrouwtjes maar om de twee tot vier jaar willen paren en alleen wanneer de inheemse rimubomen vol met fruit hangen.

Een kakapo met twee eieren. (Foto: ANP)

Vitamine D in vruchten bevordert vruchtbaarheid

Het onderzoeksteam van Digby weet niet precies welke invloed de vruchten op het paargedrag van kakapo's hebben. Wel hebben rimuvruchten volgens Digby een zeer hoog vitamine D-gehalte, wat volgens hem verband houdt met de vruchtbaarheid en gezondheid van de zwart-groen-geel gekleurde vogels.

De rimubomen hebben dit jaar een ongewoon hoog aantal vruchten aangemaakt. De theorie van de onderzoekers is dat klimaatverandering en temperatuurschommelingen hier invloed op hebben gehad.

Papegaaien komen nog op vier eilanden voor

De mollige papegaaien wegen gemiddeld 3,5 kilo en komen van nature alleen voor in Nieuw-Zeeland. De kakapo, met een naam die in het Maori 'nachtpapegaai' betekent, komt voor op vier eilanden voor de kust van Nieuw-Zeeland, waar het dier geen natuurlijke vijanden heeft. Op het vasteland komt de papegaai inmiddels niet meer voor.

De papegaai is volgens Digby "waarschijnlijk een van de intensiefst beheerde soorten ter wereld". Hij wil in ieder geval met het fokprogramma doorgaan totdat de populatie uit minstens vijfhonderd vogels bestaat.