De gemeente Den Bosch wil graag de overlast aanpakken die konijnen veroorzaken op de Maasboulevard in de stad. Maar omdat de dieren zich momenteel aan het voortplanten zijn, is dat wettelijk niet toegestaan.

De gemeente is bij wet verplicht om de dieren ongestoord te laten tijdens paringstijd, meldt een woordvoerder van de gemeente in een interview met Omroep Brabant.

Op de boulevard leven veel konijnen die schade veroorzaken. De knaagdieren graven zich onder het straatwerk door, waardoor klinkers wegzakken en er gevaarlijke situaties voor het verkeer ontstaan.

Ook graven de konijnen alle aarde onder planten weg om daar hun holen te maken.

Gemeente wil geurpalen en ruw gras plaatsen

De gemeente heeft een plan ontwikkeld om de konijnen naar een ander gebied langs de Maas te leiden. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt met het plaatsen van kokers met een geur waar wilde dieren niet goed tegen kunnen.

Ook wil de gemeenten planten vervangen voor ruw gras, wat het voor de dieren minder aantrekkelijk maakt om hun holen onder de Maasboulevard te graven.

'Jonkies sterven als ouders uit hol worden verdreven'

Maar het plan moet een half jaar worden uitgesteld, omdat de dieren nu flink aan het paren zijn, meldt projectleider Klaas Terwisscha. Den Bosch kan nu pas op z'n vroegst in september beginnen met de aanpak van de overlast.

"De jonkies kunnen achterblijven in een hol en doodgaan als hun ouders niet terugkomen", aldus Terwisscha. De kans is overigens vrij groot dat de overlast de komende maanden alleen maar zal toenemen door de aanwas van nieuwe konijnen. "Maar ik moet ook aan de wet voldoen", aldus Terwisscha.