Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Potvis op Italiaanse kust aangespoeld met 22 kilo plastic in maag

Op de kust van het Italiaanse eiland Sardinië is vrijdag een potvis aangespoeld. Het dier bleek 22 kilo plastic in de maag te hebben, melden meerdere Italiaanse media maandag. De vrouwtjeswalvis droeg ook een ongeboren jong bij zich.
Door NU.nl

In de maag van het dier zaten onder meer plastic borden, verschillende soorten tubes, vislijnen en zelfs een plastic verpakking met daarop een nog zichtbare streepjescode. De walvis spoelde aan op het strand van het plaatsje Porto Cervo.

De grote hoeveelheid plastic vulde twee derde van de maag. Luca Bittau, bioloog van de Italiaanse organisatie SeaMe, legt in de Italiaanse krant La Repubblica uit dat de potvis het plastic vermoedelijk heeft binnengekregen in de Middellandse Zee. "Studies naar deze dieren wijzen uit dat ze vanuit de Middellandse Zee nooit naar de grote oceanen zwemmen."

De inktvissen die ook in de maag van de potvis zaten en tot het natuurlijke voedsel van het dier behoren, kon de walvis niet verteren door de grote hoeveelheid plastic in de maag.

'Situatie op Middellandse Zee is extreem geworden'

"Onze prachtige Middellandse Zee is fascinerend blauw aan de oppervlakte, maar op de bodem ligt een tapijt aan afval, waarvan we geen weet hebben", aldus Bittau. "Opvarenden van de schepen op de Middellandse Zee gooien alles overboord en ik denk dat de zeer trieste dood van deze potvis bevestigt dat de situatie extreem is geworden."

Vorige maand spoelde een dode spitssnuitdolfijn aan met 40 kilo plastic in de maag. De hoeveelheid plastic tassen besloeg 10 procent van het totale gewicht van het dier. Volgens een Filipijnse zeebioloog ging het om de "grootste vergiftiging door plastic ooit".


Lees meer over:

ItaliëDieren

Aanbevolen artikelen