De papegaaiduiker die vrijdag is ontdekt in een vijver in Dordrecht, is opgevangen door Vogelklas Karel Schot. De opvang meldt maandag aan NU.nl dat zijn toestand 'redelijk' is.

De afgelopen dagen is het dier gestabiliseerd. Hij of zij is verzwakt en vermagerd en het is niet bekend of het dier het zal gaan redden.

De opvang zal metingen gaan doen om te kijken of de papegaaiduiker vooruitgang boekt. Het geslacht van het dier is niet bekend en ook zal hij of zij geen naam krijgen.

Het is tevens niet bekend hoe dit exemplaar in Dordrecht verzeild is geraakt. "Hij heeft waarschijnlijk een verkeerde keus gemaakt." Het dier bracht tientallen vogelaars op de been.

Verdwaalde papegaaiduiker zwemt rond in Dordrecht
15
Verdwaalde papegaaiduiker zwemt rond in Dordrecht

Twee jaar geleden ook al papegaaiduiker in Nederland

Het is bijzonder dat papegaaiduikers in Nederland terechtkomen. Twee jaar geleden gebeurde het ook al, toen werd een dier ernstig verzwakt aangetroffen op het strand bij Egmond. Hij kon weer uitgezet worden na een aantal maanden verzorging bij Ecomare.

Papegaaiduikers, die bekendstaan om hun clownachtige kop, broeden langs de kusten van Noord-Frankrijk, de Scandinavische landen, IJsland en Groot-Brittannië.

Hoe een volwassen papegaaiduiker eruitziet. (Foto: Getty)