De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht heeft een aantal weken geleden de tenen van een luiaard rechtgezet tijdens een operatie aan zijn achterpoot. Door een ongeluk had het dier de drie tenen in zijn rechterachterpoot ontwricht.

Dergelijke verwondingen ziet de Universiteit Utrecht normaal gesproken alleen bij honden en katten. Bij een luiaard is een dergelijke operatie niet eerder uitgevoerd.

De tenen van de luiaard zijn tijdens de bijzondere operatie onder anesthesie rechtgezet en in de juiste positie gefixeerd met pinnen en aan de buitenkant ingebed in uitgehard plastic, met daaromheen een verband.

De pinnen en het plastic zijn dusdanig sterk dat het dier de poot gedurende de zes weken van herstel gewoon mag gebruiken waarvoor die bedoeld is: hangen. De luiaard hing weer aan een stok, nog voordat hij helemaal wakker was.

Volgens de kliniek gaat het goed met de luiaard. Het dier eet en drinkt goed en hangt aan alle vier de poten.

Een woordvoerder van Universiteit Utrecht kan wegens privacyredenen niet zeggen waar de luiaard vandaan komt en hoe hij bij de kliniek terecht is gekomen.