Twee in Spanje geredde dwergmeerkatten zijn verhuisd naar Apenheul. Deze apensoort was nog niet te zien in een Nederlands dierenpark. Op korte termijn worden de mannetjes vergezeld door twee vrouwtjes.

De dwergmeerkatten, volgens Apenheul de kleinste van alle echte apen van Afrika, heten Lucas en Wyse. Ze werden in oktober 2017 in beslag genomen door de Spaanse autoriteiten.

Beide mannetjes leefden bij particulieren in Spanje en zaten onder de parasieten toen ze in dat land bij Stichting AAP werden ondergebracht.

Lucas leefde jarenlang bij een gezin. Hij vertoonde meerdere malen agressief gedrag en beet zelfs familieleden. Vanwege deze incidenten besloot de eigenaar afstand te doen van het dier. Wyse werd door een onbekende achtergelaten bij een dierenkliniek.

Volgens Stichting AAP zijn Lucas en Wyse goed voorbeelden van wat er gebeurt als mensen exotische dieren als huisdieren nemen en daar vervolgens spijt van krijgen omdat ze er niet goed over hadden nagedacht.

Dwergmeerkatten leven van nature in Centraal-Afrika en worden 25 tot 40 centimeter groot. Het zijn volgens Stichting AAP groepsdieren die doorgaans met zeventig tot honderd soortgenoten leven.

Dwergmeerkatten zelden in dierentuinen

De dwergmeerkat is geen bedreigde diersoort, maar wel zeldzaam in dierentuinen. Bioloog Thomas Bionda van Apenheul spreekt daarom van een "interessante soort om te houden".

De groep dwergmeerkatten in het Apeldoornse dierenpark zal verder bestaan uit twee vrouwtjes uit een ander dierenpark. Apenheul hoopt dat de mannetjes meer natuurlijk gedrag zullen vertonen, doordat hun gezelschap niet door mensenhanden is grootgebracht.

"Uiteindelijk hopen we een groep te kunnen houden op een manier zoals ze in het wild ook voorkomen", zegt Bionda. Het dierenpark, dat meewerkt aan een internationaal fokprogramma, hoopt dat het viertal voor nakomelingen gaat zorgen.

Apenheul opent na een winterstop op 30 maart weer de deuren. Lucas en Wyse zijn dan meteen te zien voor het publiek.