Australië treurt om de dood van de oude zoutwaterkrokodil Bismarck, vernoemd naar de Duitse rijkskanselier uit de negentiende eeuw. De inwoners van het stadje Cardwell, ten zuiden van Cairns, hebben besloten half maart een herdenkingsdienst te houden voor het ruim 4,5 meter lange dier dat vermoedelijk door stropers is gedood.

Het kadaver van Bismarck, die naar schatting tussen de tachtig en honderd jaar oud is geworden, werd met kogels achter in zijn kop aangetroffen in een kreek. Dit was vlak bij een plek waar boten te water kunnen worden gelaten.

Thea Ormonde, een van de initiatiefneemsters van de memorial day sprak van een groot verlies in een interview met de zender ABC .

"We beschouwden Bismarck als deel van onze gemeenschap. Hij was zo'n goedmoedige ziel voor zover krokodillen dat kunnen zijn. Hij was een van ons", aldus Ormonde.

Ze vertelde het geliefde reptiel, dat alleen gevaarlijk was voor schildpadden, al sinds haar kinderjaren te kennen. Hij lag vaak te 'zonnen' op een zandbank bij de plek waar ze vroeger met haar vader krabben ging vangen.

"Hij liet mensen altijd weten dat hij in de buurt was, maar nooit geniepig of agressief", aldus Ormonde.