Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en agenten van de dierenpolitie hebben vorige week honderd honden weggehaald bij een hondenfokker uit Deventer, omdat de dieren in erbarmelijke omstandigheden leefden.

Bij een controle zagen de agenten dieren met onverzorgde en ontstoken wonden, een onverzorgde vacht, heupproblemen en afwijkende ontlasting, maakte de Dierenbescherming dinsdag bekend.

De verblijven van de honden waren ook slecht, aldus de Dierenbescherming. Die waren "ernstig vervuild" en er hing een sterke ammoniaklucht. Een dierenarts heeft ook ontdekt dat sommige honden een schadelijke darmparasiet hebben.

Onder meer witte herders, labradors, Rhodesian ridgebacks en jack russells zijn in beslag genomen. De eigenaar werd vorig jaar al op de vingers getikt, nadat er honden in slechte leefomstandigheden waren aangetroffen. De situatie blijkt dus niet te zijn verbeterd.

Honden zijn er psychisch slecht aan toe

De Dierenbescherming zegt dat een dierdeskundige heeft vastgesteld dat veel honden er psychisch slecht aan toe zijn. Ze vertonen tekenen van veel stress, waardoor ze wegkruipen, urineren, braken en zich "afreageren op waterbakken of een hekwerk". Ze hebben ook grote angst voor mensen, wat hun "toekomst onzeker maakt".

Het Openbaar Ministerie (OM) is een traject gestart "met als doel dat de eigenaar een verbod krijgt op het fokken en verkopen van dieren".