Voedselwaakhond NVWA heeft 59 runderen laten weghalen bij een boerin in Leeuwarden. De dieren hadden geen droge en schone ligplaats en waren ernstig vervuild. De 65-jarige vrouw had 99 runderen op haar bedrijf.

De NVWA trad al eerder op tegen de veehouder omdat ze haar dieren niet goed verzorgde. In januari schakelde de voedselwaakhond de agrarische bedrijfsverzorging in. Dat gebeurde op kosten van het bedrijf.

Tijdens een inspectie bleek donderdag dat de huisvesting van de runderen nog steeds niet in orde was. Daarop besloot de NVWA de dieren te laten weghalen.

Een woordvoerder van de voedselwaakhond zegt dat het vaker voorkomt dat er slecht behandelde dieren worden weggehaald bij een veehouder. "Maar wat deze zaak bijzonder maakt, is dat de veehouder al eerder is berispt."

Eind vorig jaar had de economische politierechter bepaald dat de boerin maximaal veertig stuks vleesvee mocht houden. Omdat het bedrijf nog steeds niet de regels naleefde, heeft het Openbaar Ministerie een extra maatregel opgelegd. De vrouw mag zes maanden geen dieren meer aanvoeren op het bedrijf.

De 59 weggehaalde runderen zijn onder toezicht van de NVWA verkocht door de veehouder.