In totaal vier wolven zijn in de maanden november, december en januari in Nederland gezien, meldt onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research donderdag. Van die vier wolven heeft er één zich definitief in Nederland gevestigd en één bijna.

De wolvin die zich in Nederland heeft gevestigd, leeft op het noordelijke deel van de Veluwe, boven de A1. Deze uit Brandenburg afkomstige wolf heeft de codenaam GW998f meegekregen en werd eind juli voor het eerst gezien op de Veluwe.

In de maanden november, december en januari zijn zes keutels van de wolvin verzameld. Maar een bloedspat op een loopspoor in de sneeuw toonde aan dat ze zich definitief in ons land heeft gevestigd.

In hetzelfde gebied als dit vrouwtje leeft ook een mannetjeswolf, die de codenaam GW893m draagt. Dit mannetje werd in de periode van januari tot september 2018 meerdere keren aangetroffen bij een roedel in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het gebied waarin de wolf werd gezien, ligt zo'n 400 kilometer bij de Veluwe vandaan.

Wageningen Environmental Research, een onderzoeksinstituut van Wageningen University & Research, ontdekte de wolf begin januari. Er werden toen in de Overijsselse plaats Heino en het buurtschap Dalmsholte door de mannetjeswolf doodgebeten schapen aangetroffen.

'Komst meerdere wolven gaat ecosysteem Veluwe veranderen'
165
'Komst meerdere wolven gaat ecosysteem Veluwe veranderen'

Mannetje leeft in gebied met vrouwtjeswolf

In de weken daarna trok het mannetje naar het zuiden in de richting van het gebied waar de genoemde wolvin leeft. De kans bestaat dat er in mei jongen zullen worden geboren, maar uit onderzoek moet nog blijken of de twee wolven ook daadwerkelijk een paar vormen.

Op het midden van de Veluwe onder de A1 leeft ook een wolvin met codenaam GW960f. Ook uitwerpselen van dit dier zijn gevonden. Als er vanaf donderdag DNA-materiaal van die wolvin wordt gevonden, heeft ook dat dier zich definitief op de Veluwe gevestigd. Het onderzoek naar die DNA-sporen kan nog enkele weken duren.

Aangevreten edelhertkalf door wolf doodgebeten

In januari werd in boswachterij Ugchelen-Hoenderloo een aangevreten edelhertkalf van zo'n 60 kilo gevonden. "Dit is uniek, omdat er meestal weinig achterblijft van wilde prooidieren", zegt Hugh Jansman, onderzoeker van de WUR.

"Analyse bevestigde de vermoedens dat het dier gedood is door wolvin GW960f. Hoewel we op basis van haren in wolvenkeutels over het algemeen het idee hebben dat wolven op de Veluwe vooral hoefdieren eten, is dit voor het eerst dat er ook prooirestant is gevonden", aldus Jansman.

In de laatste maanden liep er ook een wolf in Overijssel rond, maar het lijkt erop dat deze wolvin met codenaam GW912f inmiddels weer in Duitsland is. Het roofdier beet begin december bij De Lutte nog een schaap dood, maar in dezelfde maand bleek dat haar territorium in het Duitse Walle is. Dat ligt in de deelstaat Nedersaksen, zo'n 200 kilometer van De Lutte verwijderd.