De Britse dierentuin Dartmoor Zoo in Plymouth ligt onder vuur, omdat bezoekers er kunnen touwtrekken tegen een leeuw. Ruim 2.400 mensen hebben inmiddels een petitie ondertekend in een poging de attractie te laten stoppen.

In de dierentuin kunnen vier mensen sinds vorige maand een wedstrijdje touwtrekken tegen een Afrikaanse leeuw of een Siberische tijger, meldt The Guardian donderdag. Dartmoor Zoo rekent 15 pond (ongeveer 17,25 euro) voor deze "ervaring".

Bij de wedstrijd trekken mensen aan een lang dik touw dat onder het hek van het verblijf loopt. Dierenverzorgers binden een stuk vlees aan het touw om de leeuw te lokken. In een YouTube-video is te zien hoe de katachtige het uiteinde van het touw tussen zijn kaken klemt en touwtrekt tegen vier volwassen mensen.

De initiatiefneemster van de petitie, Sue Dally, verwijt de dierentuin een "totaal gebrek aan respect voor deze prachtige majestueuze wilde dieren". Volgens haar gedraagt de dierentuin zich meer als een circus dan als een organisatie die geeft om het welzijn en de gezondheid van dieren.

Dierenrechtenactivisten noemen de attractie erg wreed en zijn verontwaardigd dat de dierentuin geld vraagt voor het touwtrekken. Ook zij hopen dat Dartmoor Zoo hiermee zal stoppen.

Bezoekers Britse dierentuin doen wedstrijd touwtrekken met leeuw
35
Bezoekers Britse dierentuin doen wedstrijd touwtrekken met leeuw

Dierentuin vindt dat touwtrekken dieren fit en gezond houdt

De dierentuin, gelegen in het zuidwesten van Engeland, zegt in een reactie tegen de krant dat de activiteit de tijger Dragan en de leeuw Jasiri juist fit en gezond houdt. Bovendien beleven de dieren plezier aan het touwtrekken, aldus de zoo.

De 53-jarige eigenaar van de dierentuin, Benjamin Mee, weigert met de attractie te stoppen. "Mensen maken zich druk om niks. Ik denk dat het 100 procent goed is om dit te doen. De leeuw houdt ervan", vertelde hij de lokale zender Plymouth Live.

De Britse dierenbeschermingsorganisatie RSPCA zegt tegen The Guardian te begrijpen dat de dierentuin denkt dat dit een fysieke verrijking voor de dieren is, maar benadrukt dat er veel alternatieven zijn.

De RSPCA is van mening dat touwtrekken met leeuwen en tijgers "geen onderdeel mag zijn van publiek amusement" en dat het niet bijdraagt aan het respect voor dieren.