De Chinese Yang Fenglan (69) heeft in Tanzania vijftien jaar celstraf gekregen voor het smokkelen van slagtanden van zeker vierhonderd olifanten, meldt persbureau AFP.

Fenglan wordt ook wel de 'Ivoorkoningin' genoemd, omdat ze zo veel ivoor heeft gesmokkeld. Ze is veroordeeld voor het smokkelen van zeker 860 slagtanden tussen 2000 en 2014.

Naast de 'Ivoorkoningin' zijn ook twee mannen uit Tanzania tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor hun rol bij het smokkelen. Zij zouden de slagtanden hebben verzameld en naar Fenglan hebben gebracht.

De drie moeten gezamenlijk 11,5 miljoen euro boete betalen, ongeveer de dubbele waarde van de gesmokkelde waar. Als ze dat niet doen, moeten ze allemaal twee jaar langer vastzitten.

Fenglan woont al sinds de jaren zeventig in Tanzania. Toen ze daar in 2015 werd aangehouden, was ze vicevoorzitter van de China-Africa Business Council in het land.

Ivoor en andere dierlijke stoffen, zoals schubben van een gordeldier, worden in China gebruikt als medicijn.

Driekwart olifanten verdwenen uit natuurparken

De universiteit van Pretoria, Zuid-Afrika deed in 2017 onderzoek naar olifanten in Afrikaanse Natuurparken.

Op basis van tellingen werd berekend hoeveel olifanten er, in 73 beschermde natuurparken verspreid over 18 Afrikaanse landen, zouden moeten zijn. Het blijkt dat de natuurparken op het Afrikaanse continent, in de afgelopen 25 jaar, meer dan driekwart van het huidige bestand missen.

Dat zijn 730.000 olifanten die spoorloos zijn verdwenen. Volgens de onderzoekers is de situatie van de olifanten buiten de beschermde parken nog erger.