Een bruinvis is maandag op het strand van Scheveningen aangespoeld, meldt stichting SOS Dolfijn. Het dier overleed ter plekke, vlak nadat iemand melding van de bruinvis had gemaakt.

De Dierenambulance van Den Haag, de Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ) en een dolfijnambulance van SOS Dolfijn rukten uit om het dier te helpen, maar dit mocht niet baten.

Het is nog onbekend waar het dier aan is overleden. Het lichaam wordt overgebracht naar Universiteit Utrecht. Daar zal de afdeling Diergeneeskunde dinsdag een sectie uitvoeren om de doodsoorzaak vast te stellen.

Een woordvoerder van SOS Dolfijn legt uit dat het dier een oudere wond op de staart had en een nieuwe, grotere wond op de kop.

Vermoedelijk kon het dier minder goed zwemmen en vis vangen door de wond op de staart. Mogelijk is het dier daardoor verzwakt. Als gevolg daarvan werd de bruinvis een makkelijkere prooi voor zeehonden.

Mogelijk is de bruinvis gegrepen en verwond door een zeehond. Het is ook mogelijk dat het dier door een aanvaring gewond is geraakt.