Wetenschappers concluderen in een nieuwe analyse dat het aantal insectensoorten de komende decennia wereldwijd met 40 procent zal afnemen. Volgens de studie kan dit catastrofale gevolgen hebben voor de toekomst van de natuur.

De publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation is het eerste wereldwijde onderzoek op dit gebied en analyseert 73 eerdere studies uit verschillende landen.

Uit de analyse blijkt dat insectensoorten acht keer zo snel uitsterven als zoogdieren, vogels en reptielen. In totaal daalt het aantal insectensoorten jaarlijks met ongeveer 2,5 procent. Vlinders, kevers en vliesvleugeligen, zoals mieren, hommels, wespen en bijen, behoren tot de meest bedreigde soorten.

Insecten zijn essentieel voor het goed functioneren van de ecosystemen op aarde, aldus het onderzoek. Zo zijn insecten voedsel voor andere dieren, zijn ze verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de bestuiving en recyclen ze voedingsstoffen.

De intensieve landbouw wordt in het onderzoek aangewezen als de belangrijkste oorzaak van de afname van het aantal insecten. Het gebruik van pesticiden, maar ook verstedelijking en klimaatverandering zijn de grootste factoren.