In de dierentuin van Londen heeft een zeldzame Sumatraanse tijger zijn beoogde partner gedood. De twee waren juist bij elkaar gezet om zich voort te planten.

Mannetjestijger Asim was door de wereldberoemde London Zoo in januari naar Engeland gehaald om samen met vrouwtjestijger Melati voor nakomelingen te zorgen. De afgelopen dagen lieten verzorgers de twee tijgers langzaam aan elkaar wennen, waarna vrijdag de eerste echte ontmoeting plaatsvond.

De twee tijgers stoeiden eerst wat met elkaar, volgens de verzorgers een hoopvol teken. De stoeipartij liep echter uit de hand toen de zevenjarige Asim zich agressiever ging gedragen en eindigde in een vechtpartij. De grote katachtigen werden door het dierentuinpersoneel uit elkaar gedreven, waarna Melati aan haar verwondingen bleek te zijn overleden.

De dierentuin laat weten dat "de harten van alle medewerkers zijn gebroken" door het verlies van de tienjarige Melati. Asim wordt de komende tijd nog niet gekoppeld aan een nieuw vrouwtje.

De Sumatraanse tijger komt, zoals de naam al verraadt, voor op het Indonesische eiland Sumatra, maar wordt al jaren ernstig met uitsterving bedreigd. Wereldwijd zijn er nog maar zo'n achthonderd exemplaren over, waarvan minder dan de helft in het wild.