Het gaat goed met de gewone zeehond in de Waddenzee. De populatie groeit sterk. In het internationale Waddengebied leven nu ongeveer 40.000 gewone zeehonden.

Ook met de grijze zeehond gaat het steeds beter. Daar zijn er nu ongeveer zesduizend van, blijkt vrijdag uit cijfers van een onderzoeksinstituut van Wageningen University.

In 1974 waren er nog maar 3.571 gewone zeehonden in de Waddenzee over. Door beheersmaatregelen en verbetering van de kwaliteit van het zeewater is de diersoort weer opgekrabbeld.

Zeehonden zijn de grootste roofdieren die in Nederland voorkomen. Ze eten per dag 4,6 kilo vis uit de Waddenzee. Sommige partijen geven de zeehond daarom de schuld van de achteruitgang van de visstand, maar volgens de Wageningse onderzoekers is daar geen bewijs voor.

"De achteruitgang van het visbestand begon al toen er nog maar heel weinig zeehonden in de Waddenzee over waren. Bovendien eten de zeehonden veel jonge visjes. Daarnaast zijn bruinvissen en visetende vogels ook geduchte jagers", aldus de onderzoekers vrijdag.

Dit is waarom we niet alle zeehondjes moeten redden
186
Dit is waarom we niet alle zeehondjes moeten redden