Egels in Nederland hebben het als gevolg van de droge zomer moeilijker dan andere jaren. Er is te weinig voedsel te vinden voor de dieren, waardoor ze "uitgemergeld zijn", zegt de Egelbescherming Nederland dinsdag tegen NU.nl.

De dieren eten onder meer slakken en insecten, die vanwege de droogte dieper in de grond zijn gekropen. 

Als gevolg hiervan hebben sommige egels te weinig vetreserves om met winterslaap te gaan, stelt Jenny Kleve, directeur van de Egelbescherming Nederland.

Jongen van uitgehongerde vrouwtjes, gemiddeld vier tot vijf per nest, zijn door het voedseltekort te klein en te zwak geboren. Dit kan een probleem vormen met de koude dagen in het vooruitzicht.

Kleve vertelt dat de dieren uitgemergeld worden binnengebracht bij de opvang. "Waar egels normaal met acht weken ongeveer vierhonderd gram zijn, krijgen we ze nu met zeventig gram. Het zijn miniatuurtjes."

'Misvatting dat ze nu al met winterslaap zijn'

De vetreserve is belangrijk, onder meer omdat een egel pas met winterslaap gaat als het dier op gewicht is.

Het is volgens de Egelbescherming dan ook een misvatting dat alle egels nu al met winterslaap zijn. Door deze gedachte zouden veel mensen stoppen met bijvoeren, terwijl de egels het nu juist moeilijk hebben. "Als de egel niet voldoende voedsel kan vinden, gaat het dier dood", aldus de directeur.

De Egelbescherming raadt mensen dan ook aan om egels bij te voeren in de winter, door kattenbrokjes en water in de tuin of op het terras te zetten.