In het zuiden van Nieuw-Zeeland zijn meer dan 140 grienden aangespoeld aan land.

Een wandelaar stuitte volgens The Guardian op de tientallen exemplaren van de dolfijnsoort die waren aangespoeld op het strand van Mason Bay, dat op het zuidelijk gelegen eiland Stewart Island ligt.

Gezien het aantal dat op het strand lag, gaat het Nieuw-Zeelandse Departement voor Natuurbescherming uit van twee verschillende scholen grienden. Volgens de reddingsorganisatie die naar het afgelegen eiland werd gestuurd, was minstens de helft van de dolfijnen al overleden voordat de reddingswerkers arriveerden.

"Door de afgelegen locatie, het gebrek aan personeel in de buurt en de snelle achteruitgang van de walvissen was euthanasie de beste oplossing", aldus een woordvoerder van de reddingswerkers, die verder sprak van een "hartverscheurende gebeurtenis en beslissing".

In samenwerking met de plaatselijke Maori-stam zijn de reddingswerkers momenteel bezig de dolfijnen een waardig graf te geven.

Bijdragende factor is ziekte onder de zeedieren

Hoe het komt dat de grienden zijn aangespoeld, kunnen onderzoekers nog niet zeggen. Bijdragende factoren zijn onder andere ziekte onder de zeedieren, veranderende weers- en leefomstandigheden door klimaatverandering, de snelle verandering van het tij en de toename van roofdieren in de wateren.

Nieuw-Zeeland heeft vaker te maken met het grootschalig aanspoelen van dolfijnen en andere walvissoorten. Sinds 1840, toen het land het aantal strandingen officieel ging bijhouden, zijn er meer dan vijfduizend gevallen van aangespoelde walvisachtigen gemeld.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!