De kerkuil in Noord-Holland krijgt een speciale zitplaats langs de provinciale weg N242 en de rijksweg A7. De proef is bedoeld om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers onder de kerkuilen terug te dringen.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

De vogelsoort beschouwt de wegberm als onderdeel van zijn jachtterrein. De 3 meter hoge palen komen op locaties waarvan bekend is dat er uilen komen.

De palen doen dienst als uitkijkpost of rustplaats. "Door het schemerige tijdstip waarop de kerkuil het liefst vliegt en diens lage vliegroute, wordt de vogel vaak niet opgemerkt. Hierdoor is de kans op een aanrijding groot", zegt de provincie.

Landen op de groene hectometerbordjes wordt ontmoedigd. Er worden rollers op bevestigd, waardoor de vogels geen houvast meer hebben. Op de zitpalen hebben uilen meer zicht op hun prooi. Kerkuilen eten voornamelijk muizen. Bovendien zitten ze verder van de weg en worden dan niet meegezogen door het verkeer. 

De kerkuil was vorige eeuw bijna uitgestorven. Eind jaren zeventig waren er nog maar honderd broedparen. Door beschermingsmaatregelen zijn dat er nu 3.200 tot 3.400.

De resultaten van de proef worden in 2020 verwacht, aldus de provincie en Rijkswaterstaat. Het gedrag van de kerkuilen op de zitpalen wordt tot die tijd gemonitord en onderzocht door een ecoloog in samenwerking met de kerkuilenwerkgroep.