De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft tot heden 189 waarschuwingen en boetes uitgedeeld voor het laten slachten van hoogzwangere koeien, blijkt woensdag uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de toezichthouder.

Koeien hebben een draagtijd van negen maanden. In de twee laatste weken van de dracht mogen de dieren niet meer worden geslacht. Toch gebeurt dit regelmatig.

Maar liefst 176 veehouderijen kregen een waarschuwing voor het naar de slacht sturen van drachtige koeien. Dertien anderen kregen een boete van 1.500 euro opgelegd, omdat zij na een eerdere waarschuwing opnieuw in de fout zijn gegaan, bevestigt de NVWA na berichtgeving van RTL Nieuws.

Een ongeboren kalf stikt zodra de moeder wordt geslacht, aldus het nieuwsprogramma. De baarmoeder komt pas op een later moment in het slachtproces tevoorschijn.

De overleden kalveren worden apart gezet, vóór ze worden weggegooid, waarna de NVWA een onderzoek start naar de draagtijd. Er zijn dit jaar al 214 onderzoeken uitgevoerd en afgerond. Veehouderijen die drachtige koeien hebben laten slachten, zouden vaak verklaren dat ze niet wisten dat die drachtig waren.

In 2017 kregen 194 veehouderijen waarschuwingen en boetes, blijkt uit cijfers van de toezichthouder. Dat zijn er slechts vijf meer dan dit jaar tot nu toe.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!