Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Staatsbosbeheer: 2.320 herten in Oostvaardersplassen, 490 mogen blijven

2.320 edelherten leven momenteel in de Oostvaardersplassen, blijkt maandag uit een telling van Staatsbosbeheer. Vanwege de herindeling van het natuurgebied mogen er maar 490 blijven. 
Door NU.nl

De provincie Flevoland wil 1.830 edelherten afschieten omdat een herplaatsing te stressvol is voor de dieren, maar dat proberen zes natuurorganisaties te voorkomen met een kort geding. De zitting is maandag.

Uit de jaarlijkse telling van Staatsbosbeheer blijken naast 2.320 edelherten ook 610 konikpaarden en 200 heckrunderen in de Oostvaardersplassen te leven.

De provincie brengt het totale aantal grote grazers in het gebied terug naar ongeveer 1.100, op advies van de Provinciale Staten. Het aantal runderen blijft gelijk en de populatie paarden wordt middels herplaatsing teruggebracht naar 450. Voor de herplaatsing wordt een vangweide gebouwd. 

De tellingen zijn begin vorige week uitgevoerd door twee medewerkers van de organisatie, onder meer vanuit een helikopter. Een onafhankelijke observator van de Wageningen Universiteit was hierbij aanwezig.

Beeld uit video: 'Er is geen goede reden te bedenken om dieren af te schieten'0:45
Afspelen knop

'Er is geen goede reden te bedenken om dieren af te schieten'

'Er is geen goede reden te bedenken om dieren af te schieten'

nujij commentLees 187 reacties

Veel grazers doodgeschoten voor winter

Het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen ligt sinds 2010 onveranderd rond de vijfduizend. Afgelopen winter zijn er meer dan drieduizend gestorven. Daarvan werd 89 procent afgeschoten door Staatsbosbeheer, omdat de verwachting was dat ze de winter niet zouden overleven en verder lijden werd voorkomen.

Het afschotbeleid van de provincie Flevoland, uitgevoerd door Staatsbosbeheer, deed veel stof opwaaien. Activisten vonden dat er te weinig voedsel in het natuurgebied beschikbaar was en dat de dieren bijgevoerd moesten worden. Er zijn de afgelopen maanden ook protesten geweest tegen het afschieten van de herten.

Herten in de Oostvaardersplassen

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!


Lees meer over:

OostvaardersplassenDieren

Aanbevolen artikelen