Een Amerikaanse vrouw uit Montana heeft een lama gered die was 'verdwaald' in het nationale park Yellowstone.

De lama Ike behoorde tot een groep dieren waar bezoekers op konden rijden, maar ontsnapte in augustus uit zijn troep toen zijn teugels werden losgemaakt. Sindsdien probeerde het bedrijf dat de lama's verzorgde hem te vangen, maar dat lukte steeds niet.

De lama, die tussen de twaalf en vijftien jaar oud is, weerstond pogingen om hem te lokken met eten en andere lama's en bleef daardoor maanden in de wilde natuur, totdat Susi Huelsmeyer-Sinay hem op het spoor kwam tijdens een wandeling.

"Toen ik hem zag moest ik hem wel helpen, hij was helemaal verlaten", aldus de vrouw uit Montana tegen het Amerikaanse persbureau AP. Het vangen van de lama gebeurde net op tijd, want volgende week gaat het natuurgebied dicht om wintervoorbereidingen te treffen.

Met behulp van een paar andere lama's slaagde Huelsmeyer-Sinay erin om Ike te vangen. "Hij vond het leuk om soortgenoten te zien. Lama's zijn kuddedieren, die hebben een groep nodig."

Het bedrijf dat feitelijk eigenaar is van de lama heeft laten weten dat de vrouw de lama mag houden, mits ze goed voor hem kan blijven zorgen.

Yellowstone National Park ligt grotendeels in Wyoming in het noordwesten van de Verenigde Staten, maar het natuurgebied strekt zich uit tot in de aangrenzende staten Idaho en Montana.