Staatsbosbeheer mag doorgaan met de aanleg van een vangweide voor konikpaarden in de Oostvaardersplassen. De bezwaren van de actiegroep Dierbaar Flevoland zijn vrijdag aan de kant geschoven door de rechtbank in Utrecht.

De rechtbank vindt dat het voorgenomen gebruik van het gebied nodig is om te voorkomen dat het aantal konikpaarden in de toekomst te groot wordt. Het aantal moet worden teruggebracht naar ongeveer 450 paarden.

De  actiegroep was van mening dat de effecten van de werkzaamheden van Staatsbosbeheer onvoldoende waren onderzocht. Ze zijn bang voor permanente schade.

Onder de werkzaamheden vallen bijvoorbeeld het plaatsen van hekken en het aanleggen van rasters. Volgens Dierbaar Flevoland verstoren deze werkzaamheden de ganzen in het gebied. De vogels zouden vertrekken en niet meer terugkomen, stelt de actiegroep.

Dit werd tijdens de zitting bestreden door Staatsbosbeheer, die meldt dat de werkzaamheden binnen afzienbare tijd klaar zijn en dat ze worden uitgevoerd op een locatie waar weinig ganzen zitten.

De rechtbank oordeelde dat de vogels in de komende herfst- en winterperiode een relatief korte periode last zullen hebben van de werkzaamheden. Deze zullen volgens de planning maximaal vier weken duren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!