Zambia wil in de komende vijf jaar tweeduizend nijlpaarden gecontroleerd doden, heeft de Zambiaanse minister van Toerisme Charles Banda maandag gezegd.

Twee jaar geleden kwam het land ook al met dit plan, maar het werd na protesten van dierenrechtenactivisten van tafel gehaald.

Volgens Banda is de nijlpaardenpopulatie te groot voor het wateroppervlak van de rivier Luangwa. Daar leven de meeste nijlpaarden. De dieren verplaatsen naar een andere locatie in het Zuid-Afrikaanse land is geen optie, omdat dit te duur zou zijn.

"Het South Luangwa National Park heeft een populatie van meer dan dertienduizend nijlpaarden, maar het gebied is slechts geschikt voor vijfduizend exemplaren", zei Banda. Hij voegde eraan toe dat het ecosysteem hierdoor bedreigd zou worden. "Het zou erg duur zijn om de nijlpaarden naar andere wateren te verplaatsen. Op dit moment is het doden van de nijlpaarden de enige optie die we hebben."

De Britse liefdadigheidsinstelling Born Free leidde in juni 2016 de campagne tegen het ruimen van de beesten en omschreef het plan als een trofeejacht.

Maandag meldt Born Free dat Zambia er niet in geslaagd is om sterke, wetenschappelijke bewijzen te leveren die aantonen dat er een overpopulatie van nijlpaarden in de rivier Luangwa is.