Ruim honderd jaar geleden werden per ongeluk muizen door zeelui meegenomen naar het eiland Gough in de Zuidelijke Atlantische Oceaan. Nu vormen de knaagdieren een bedreiging voor de vogels op het eiland, dat deel uitmaakt van het Britse overzeese gebied Sint-Helena.

De muizen hebben zich verspreid over het hele eiland en zijn geëvolueerd tot 1,5 keer de grootte van een doorsnee huismuis.

Bovendien hebben ze zich aangeleerd om de eieren en kuikens te eten van de miljoenen vogels die op het eiland verblijven, blijkt uit een studie van de Britse vogelbeschermingsorganisatie RSPB. Het zou jaarlijks om twee miljoen eieren en kuikens gaan.

Op videobeelden is te zien dat de muizen in groepen het vlees van de kuikens eten. De beelden laten zien hoe de kuikens vaak dagenlang lijden voordat de open wonden tot hun dood leiden.

Volgens de studie zal waarschijnlijk onder meer de bedreigde tristanalbatros uitsterven als er geen actie wordt ondernomen. Ook andere albatrossen, gorzen en stormvogels worden bedreigd door de roofmuizen.

Inmiddels hebben de RSPB en de regering van Tristan da Cunha, waar Gough onder valt, samen met internationale partijen een programma ontwikkeld om de muizen in 2020 uit te roeien.