Nederland gaat samen met andere landen rond de Noordzee onderzoek doen naar de effecten van onderwatergeluid op het leven in de zee.

Zeedieren, zoals zeehonden, dolfijnen en bruinvissen, zijn voor hun voedselvoorziening en voor communicatie afhankelijk van geluid. Het geluid dat de mens veroorzaakt, kan zeedieren nadelig beïnvloeden.

Rijkswaterstaat heeft ten westen van Texel het eerste Nederlandse meetstation te water gelaten. Het meetstation bestaat uit een meetboei met daaraan een onderwatermicrofoon (hydrofoon) en opnameapparatuur.

De boei is 30 kilometer uit de kust afgezonken en door een drijver komt de hydrofoon een paar meter boven de bodem te hangen. De hydrofoon meet een maand alle geluiden in het water. Daarna wordt de opnameapparatuur opgehaald om te worden uitgelezen.

De metingen zijn volgens Rijkswaterstaat een eerste stap om de omvang van de effecten op zeedieren en de rol van onderwatergeluid in het geheel van alle milieueffecten op de Noordzee te bepalen.

De eerste resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting eind dit jaar bekend.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!