Ten noorden van Texel is een bultrug gesignaleerd. Het zeezoogdier zwemt sinds vanmorgen rond bij het eiland, meldt de stichting SOS Dolfijn.

In Nederlandse wateren worden wel vaker bultrugwalvissen gezien. Vorig jaar zwom er een in de marinehaven van Den Helder en een voor de kust van Egmond.

Het is dus niet heel gek dat er nu weer een bultrug wordt gezien, zegt woordvoerder Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. "Sinds de walvisjacht is afgeschaft, komen ze steeds vaker voor. De laatste jaren hebben de walvissen de Noordzee echt ontdekt."

De dieren zijn meestal te zien tussen oktober en maart, maar vanwege de groeiende populatie is de kans om een bultrug te signaleren nu bijna het hele jaar aanwezig. "Vorig jaar werd er zelfs gesproken over een 'babyboom' onder de bultruggen", zegt Van den Berg.

De stichting hoopt een oude bekende te treffen. Het wachten is op goede foto's. Het is nog niet te zeggen of het om een oud of jong exemplaar gaat.

Copyright foto's: Mark Bos

'Ga niet met boten de zee in'

SOS Dolfijn roept mensen op niet met boten de zee in te gaan, maar vanaf het strand te kijken. "Walvissen navigeren op geluid, en het geluid van de motor verstoort dat", zegt Van den Berg.

Ze sluit niet uit dat het dier nog enkele dagen blijft hangen. "Er is genoeg voedsel en bultruggen kunnen zich, anders dan bijvoorbeeld potvissen, goed voortbewegen in het ondiepe water."

De beroemdste bultrug tot dusver was Johannes/Johanna, die in 2012 strandde op een eilandje bij Texel. Een volwassen exemplaar kan 12 tot 15 meter lang worden.