Vogelpark Avifauna heeft een primeur: er is een kiwi geboren. Het is de eerste keer dat in Nederland een exemplaar van de zeldzame en bedreigde loopvogel is geboren. Het is ook de eerste geboorte van dit jaar binnen een wereldwijd fokprogramma waar zestien dierentuinen aan meedoen.

Het dier werd op 18 september na tachtig dagen broedtijd geboren. Avifauna maakt de geboorte nu bekend, nu de vogel de eerste cruciale weken heeft overleefd. "Er kan veel misgaan in die eerste periode, maar het dier is kerngezond", aldus het vogelpark.

Kiwi's zijn de kleinste loopvogels. Ze komen oorspronkelijk alleen voor in Nieuw-Zeeland. Het kost een kiwi 25 dagen om een ei te produceren. "Het is in verhouding het grootste ei dat door een vogel wordt gelegd", aldus Dennis Appels van Avifauna in de Dit wordt het nieuws-podcast van NU.nl. "Het is ongeveer zo groot als een ganzenei."

Vervolgens broedt de vader het ei uit. Het broeden duurt gemiddeld zo'n tachtig dagen en het uitbreken drie tot vier dagen.

Donderdag krijgt nieuwe kiwi zijn naam 

In Avifauna zijn nu vier kiwi's. Dat zijn de ouders van het jong dat nu is geboren, het jong zelf en nog een exemplaar. Donderdag krijgt de kiwibaby zijn naam. Daarvoor komt de ambassadeur van Nieuw-Zeeland naar het park.

Binnen het fokprogramma krijgen de vogels een Maori-naam, naar de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. De vogels zijn eivormig, harig en bruin en dat heeft ervoor gezorgd dat het fruit vernoemd werd naar deze bijzondere vogel.

Vanaf zaterdag kunnen bezoekers van het park dagelijks om 14.00 uur het wegen en meten van de vogel bekijken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!