De grizzlybeer is weer een beschermde diersoort in het nationale park Yellowstone in de Verenigde Staten.

De beer werd in 2016 van de lijst met beschermde dieren gehaald. Rechter Dana Christensen in de staat Montana heeft dat kort voor een van de eerste jachtsessies op grizzlyberen omgedraaid. Er mag nu dus niet meer gejaagd worden.

De rechter denkt dat de genetische diversiteit van de beren in gevaar komt als er gejaagd mag worden. Ook dreigt het aantal beren dan te veel te dalen, zegt de rechter.

De regering van de voormalige president Barack Obama vond dat er genoeg beren bij waren gekomen en dat jagen geen kwaad kon. De huidige Amerikaanse regering was het daarmee eens.

Natuurorganisaties spanden rechtszaak aan

Natuurorganisaties spanden een rechtszaak aan en hebben die nu gewonnen. Zij vonden het vreemd dat alleen in Yellowstone op de beren gejaagd mocht worden en niet in andere delen van Montana.

De beren zijn bezig met het herstellen van de populatie. Rond Montana zijn het er nu zevenduizend, dat waren er eerder nog 100.000. Rond de jaren zeventig werd het verbod ingesteld, toen waren er nog maar een paar honderd beren over.

Vooral jagers en veehouders zijn teleurgesteld over het besluit.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!