Nepal lijkt het eerste land ter wereld te worden dat de zogeheten TX2-doelstelling haalt: een verdubbeling van de wildetijgerpopulatie in 2022. TX2 is een akkoord dat dertien landen in 2010 sloten om de schrikbarende terugloop van deze dieren in het wild actief tegen te gaan.

In Nepal is het aantal tijgers sinds 2009 toegenomen van 121 tot ongeveer 235. Dit heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) zondag bekendgemaakt.

De toename heeft te maken met de grote politieke wil van de regering in Kathmandu om de tijger te beschermen. "Het beschermen van tijgers heeft hoge prioriteit voor de overheid",  zegt Bishwa Nath Oli van het ministerie van Bossen en Milieu.

"Onze toewijding aan het wereldwijde tijgerprogramma zal alleen maar groter worden nu de populaties in Nepal groeien en onze maatregelen goed uitpakken."

Noodplan van dertien landen moet stroperij en ontbossing bestrijden

Het WNF en de dertien landen stelden in 2010 het noodplan op omdat het aantal tijgers in het wild in honderd jaar tijd van 100.000 tot slechts 3.200 was gezakt. Maatregelen die sinds de jaren zeventig waren genomen om dit tegen te gaan, hadden niet geholpen.

De belangrijkse oorzaken van de snelle terugloop van het aantal tijgers zijn onder meer hardnekkige stroperij en ontbossing om plaats te maken voor nieuwe infrastructuur of landbouw. Dit heeft het essentiële levensgebied van tijgers in het wild drastisch verkleind.

De dertien landen die mee doen aan het project zijn Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Rusland, Thailand en Vietnam. Het doel is een verdubbeling van het aantal tijgers in deze landen voor 2022, het volgende Chinese Jaar van de Tijger.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!